16 de gener del 2012

FI D'AQUEST VIATGE




Aquest bloc s'ha creat amb la finalitat de donar a conèixer les meves reflexions i el  meu aprenentatge al llarg del desenvolupament de l'assignatura NTICEDU. 

No ha estat un camí fàcil, però sí interessant i engrescador. He après molt més del què m'esperava. M'he endinsat en el món de les eines tecnològiques i he sabut gaudir i treballar amb elles. 

Aquest viatge ha finalitzat, l'assignatura amb el projecte es dóna per acabada, però marxo amb la xarxa conceptual ben interelacionada i teixida i també amb la il.lusió de motivar als meus alumnes a què construeixin i ampliïn la seva xarxa, donant lloc així a l'assoliment d'aprenentatges significatius.

AUTOAVALUACIÓ DEL PROJECTE I DE L'AC

REFLEXIÓ SOBRE EL QUÈ HE APRÈS:

Si comparem els coneixements previs que vam complimentar a l’inici de la pac 1 amb els coneixements actuals ens adonem clarament de què he experimentat canvis. El meu model mental inicial ha crescut en el nombre de conceptes i relacions i a través dels mapes que hem anat fent al llarg de l’assignatura ens han permés adonar-nos dels nostres progressos personals, l’enriquiment de conceptes i augment de relacions que s’han anat produint al llarg de l’assignatura, produint-se així el canvi conceptual.

Si revisem les preguntes que vam respondre a partir dels coneixements previs personals abans de començar amb l’aprenentatge d’aquesta assignatura, cal dir que algunes de les respostes es podrien modificar, matissar, concretar tenint ara més arguments fonamentats. 

                                                                   AUTOAVALUACIÓ 

Per autoavaluar-me, m’he fixat amb el treball fet, amb el procés seguit i l’esforç i dedicació implicat. L’activitat d’autoavaluació inicial, ha estat el punt de partida del meu procés d’aprenentatge. La creació i el seguiment del blog m’ha permés familiaritzar-me en aquest espai on s’ubica el meu diari interactiu personal a internet, on he pogut fer les reflexions sobre les activitats fetes així com també plasmar el desenvolupament del meu aprenentatge al llarg del curs, i poder comparar-lo amb el dels companys, fent un passeig pels blogs dels companys d’aula i així enriquir també la meva formació. El debat que vam desenvolupar abans de fer l’activitat 1.3, va ser una manera d’iniciar el nostre aprenentatge a partir de temàtiques ben diverses i adonant-nos de la relació que estableix entre Ciència, Tecnologia i Societat i quin és l’impacte de les TIC a la societat i a l’educació. Queda clar que el canvi social que s’està produint a la nostra societat degut a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, exigeix un canvi evident a la tecnologia educativa. Si comparem el mapa conceptual inicial amb el mapa conceptual creat per a l’activitat 1.3 ja presenta un canvi substancial, ja que podem veure com he anat construint noves bases de coneixement i les relacions entre conceptes cada vegada s’han fet més complexes, ampliant el nombre de nodes i la diversitat d’enllaços (directes i indirectes que reben aquests nodes principals), així és com s’ha anat ampliant la xarxa.

Pel que fa la activitat 2.2, he de dir que és la que hem va resultat més difícil de realitzar, degut a la quantitat d’eines que necessitava utilitzar i desconeixia, per la qual cosa vaig haver d’augmentar la meva dedicació a la pac, de totes maneres la recerca informativa que vaig fer per conèixer aquestes eines i la meva participació al fòrum comentant dubtes, també em va ajudar a posar solució als entrebancs que m’anaven sorgint. L’autoavaluació que hem vaig fer jo de la 2.2 va ser una B+ ja que penso que l’esforç i dedicació em va permetre adquirir molts coneixements elaborant una pac força complerta.

Aquesta pac 2.3 del projecte final, en un principi em va crear incerteses i confusions, no sabia massa bé com enfocar-la però un cop establert el pla de treball, he de dir que he disfrutat molt realitzant-la, ha estat una pràctica engrescadora i motivadora tant pels alumnes com per mi, i els resultats aconseguits han superat les nostres espectatives inicials, per tant la meva valoració en aquest treball torna ser una B+. 

CONCLUSIONS FINALS DEL PROJECTE

L’objectiu d’aquesta activitat és aconseguir l’aprenentatge significatiu dels alumnes partint primerament, de l’anàlisi de les necessitats dels alumnes, per tal de plantejar un problema significatiu per a ells, que doni sentit al procés que va des del disseny, desenvolupament, implementació i arribar a l’avaluació. Es tracta de què a través de la investigació-acció, l’alumne vagi construint el seu propi aprenentatge, meditat per la tutora i per les TIC, fins a arribar a resoldre el repte i asolir l’aprenentage significatiu.

A través de les lectures proposades, hem aprés en què consisteix la resolució de problemes, a diferenciar la varietat de problemes tenint en compte l’estructuració, la complexitat, l’especificitat del camp, la tipologia de solució de problemes (lògics, algorítmics, narrats, els que usen regles, de presa de decisions, de resolució de dificultats, de solució i diagnosi,...). Així doncs a partir de la reflexió entre les lectures proposades, hem pogut definir el nostre problema i el nostre plantejament. 

Durant la preparació de l’activitat he de dir que com a tutora, tenia les autoritzacions firmades pels pares sobre els drets d’imatge dels alumnes, ja que cada inici de curs ho demanem a les famílies.

En aquesta activitat el fet de crear un problema i haver-lo de resoldre, ha permés als alumnes donar-los-hi l’oportunitat d’aprendre i de generar aprenentatge significatiu. L’èxit d’aquesta activitat també ha sigut degut a la valoració de la tecnologia educativa, present en tot el procés (disseny, desenvolupament, implementació i avaluació), que ha ajudat a captar l’interès i motivació de l’alumnat per desenvolupar la tasca, valorant la importància de la  mediació de les eines tecnològiques.
L’activitat s’ha desenvolupat sota les bases metodològiques basades en l’enfocament constructivista i l’aprenentatge significatiu.


Els resultats que hem aconseguit durant i al final del desenvolupament de l’activitat han estat molt satisfactoris. L’interès, la motivació i la participació activa de l’alumnat, va permetre que tant alumnes com jo mateixa, com a moderadora, gaudissim al mateix temps que desenvolupavem l’activitat. Estic convençuda de què van experimentar un canvi conceptual, ja que els alumnes de manera gradual, anaven modificant alguns conceptes i reoganitzant progresivament la seva estructura conceptual fins a produir-se un canvi, una reestructuració. També van aprendre a compartir la informació adquirida o els aprenentatges descoberts amb els seus companys. El seu rol actiu i de construcció del propi aprenentatge va portar-los a aconseguir aprenentatges significatius.

Pel que fa al rol que vaig adquirir jo, incentivant i guiant als alumnes, va permetre que ells mateixos cressin les seves pròpies estructures de coneixement i les puguessin ampliar. Facilitar als alumnes aquest tipus d’activitats permet ajudar-los a que es produeixi el canvi conceptual.

AVALUACIÓ TECNOLÒGICA DEL DISSENY

La tecnologia mediadora que vam utilitzar va ser: la càmara de fotos, ordinadors, programa PSP (Paint Shop Pro) i word, pantalla i projector.
Utilitzar les TIC va permetre un aprenentatge actiu per part dels alumnes i a la vegada motivador.

La disponibilitat d’ordinadors a l’aula per a cada alumne, va permetre fer un treball individual però a la vegada d’equip, ja que era un treball estructurat pels propis alumnes, ells havien acabat de consensuar i definir el treball a fer i tot i que jo els hagués explicat el com ho podien fer per aconseguir els resultats desitjats, entre ells, també feien un treball de recerca, col.laboració, cooperació que enriquia molt l’aprenentatge tant propi com alié.

Tenir l’aula equipada amb un projector i una pantalla també va facilitar la feina alhora de projectar tant la postal de mostra, com les explicacions i fins i tot els seus propis resultats finals. Projectar els resultats finals a la pantalla va ser una manera de gratificar el seu treball i compartir-lo amb els seus companys, a la vegada que van poder veure les diferències, similituds i en van poder l’autoavaluació tant del propi treball com del treball en equip que havien acabat realitzant, donant resposta al repte inicial plantejat.

El meu rol de mediadora, va permetre motivar als alumnes, incentivar els seus processos cognitius, donant resposta als dubtes que els anava sorgint, intentava fer-los reflexionar perquè aprenguessin a aprendre, orientant-los cap a la concecusió dels processos metacognitius. Però van ser els propis alumnes qui van anar construint el seu aprenentatge, a través de les tecnologies van poder aprendre a aprendre, arribant així a la consecusió d’un aprenentatge significatiu. Aquest aprenentatge comporta la incorporació de nous coneixements (com ha estat fer ús del PSP) a les estructures mentals dels alumnes a partir de l’establiment de relacions amb els coneixements previs que tenen significat per a ells. Han aprés a elaborar relacions complexes i a fer ús de la memòria comprensiva. Aquesta construcció de coneixements que han fet els alumnes, relacionant la nova informació de manera no arbitrària amb els seus coneixements inicials, ha permés completar, ampliar, diversificar i reorganitzar els seus sabers inicials.

AVALUACIÓ DE L'APRENENTATGE ACONSEGUIT

L’avaluació que he desenvolupat al llarg de tot el procés seguit és una avaluació continua, respectant els tres moments d’avaluació: inicial (en la primera sessió fent la pluja d’idees i detectant els seus coneixements previs), formativa (durant el desenvolupament de les sessions 2, 3 i 4) i sumativa (sessió 5: avaluant la postal i l’experiència).
Jo com a moderadora i guia, he reconduit la situació en els moments que m’he adonat de què algun aprenent es perdia i no seguia el procediment. A través de la observació sistemàtica, he vist si ho sabien fer o no, segons si avançaven en el seu treball, tenien o no dubtes, demanaven ajuda ja sigui entre els companys o a mi directament, etc.

Els criteris d’avaluació que hem vaig proposar per a valorar el seu l´ aprenentatge son :

·         Descobrir els seus coneixements previs sobre com solucionar el problema.
·         Valorar les seves idees i propostes.
·         Valorar l’interès per utilitzar el programa PSP per a realitzar la postal personalitzada.
·         Valorar el procés seguit per resoldre el problema.
·         Valorar el resultat final de la postal de cada alumne.
·         Valorar l’autoavaluació i coavaluació dels alumnes.
·         Autoavaluació de l’activitat proposada.

La valoració general és molt positiva en cada un dels criteris. Des del primer moment en què vaig plantejar el problema, els vaig despertar l’interès per realitzar una postal diferent, creativa i divertida a la vegada. Tots van participar per donar solució al problema i entre tots vam concretar el què hi podriem posar a la postal i imaginar-nos com quedaria. El fet d’haver de descobrir les eines del PSP per realitzar la postal no els va suposar cap molèstia al contrari, estaven encantats de poder descobrir com retallar la seva silueta i posar-la en un fons que havien triat al seu gust. Els resultats finals van ser fantàstics.
Puc afirmar que els alumnes van resoldre el problema  modificant els seus models mentals, generant canvi conceptual  i generant i construint aprenentatges significatius .

Per que fa les competències específiques que em vaig plantejar en un inici perquè l’aprenent les hagués d’assolir són:
COMPETÈNCIES
COM S’HAN ASSOLIT
  • Competència comunicativa lingüística i audiovisual:

La comunicació per part dels alumnes a través del debat per tal de donar solució al repte proposat ha estat molt satisfactòria (hi ha hagut interacció i diàleg).
La comunicació entre docent-alumnes i alumnes-alumnes ha estat fluida i gratificant.
Visualitzar el resultat final abans d’executar-lo i explicar a través del canó de les eines del PSP ha facilitat l’interès per realitzar el seu propi treball de forma individual a l’ordinador. 
  • Tractament de la informació i competència digital.

Han sabut utilitzar i treballar de forma competent amb: la càmera de fotos, el programa PSP, el word i el wordart. Han sabut comunicar satisfactòriament la informació mitjançant l’ús de les TIC.

  • Aprendre a aprendre.

Els alumnes han aprés a retallar la seva silueta i enganxar-la sobre d’un fons, creant un títol del wordart i traslladant-lo al PSP per treballar per capes i obtenir una postal resultant. Han sabut autoavaluar-se per aprendre dels encerts i dels errors.
  • Autonomia i iniciativa personal.

L’interès i la motivació per dur a terme l’activitat per part de l’alumnat ha afavorit molt positivament la seva autonomia en el treball i iniciativa personal.
Han adquirit consciència del què sabien, què calia aprendre i com s’aprèn.
Poder fer la postal de forma personal amb el disseny i gust de cadascú, ha fet desvetllar la seva creativitat fent postals diferents a les dels companys. Han sabut elegir amb criteri propi i prendre decisions correctament.
  • Social i ciutadania.

Al llarg del treball s’han mostrat bones relacions entre els companys, implicant-se: per donar resposta a la pregunta inicial a través del diàleg, valoració de les opinions dels altres i consens, implicant-se en el seu treball, en ensenyar als companys com ho feien i els resultats que obtenien. Han sabut cooperar, participar i dialogar en la resolució de problemes.

MOSTRA DOCUMENTAL DEL PROJECTE

Adjunto els enllaços perquè pugueu veure el què hem fet i com ho hem fet:

El títol de la meva fitxa de disseny era: COM PODEM PERSONALITZAR LA POSTAL DE NADAL? i aquí veureu com ho hem fet. També adjunto el recull d'imatges de fons que tenien els alumnes per escollirun fons per dissenyar la seva postal:





 IMATGES DE FONS I POSTAL DE MOSTRA:

https://picasaweb.google.com/107911569559318670670/Videos?authkey=Gv1sRgCKajjemKoefXWA#5686493501853345522

TIC I APRENENTATGE SIGNIFICATIU

ANÀLISI DE NECESSITATS I FITXA DE DISSENY

He dissenyat una activitat d'aprenentatge mediada per jo mateixa (com a tutora del grup de cicle mitjà i superior de l'escola) i per les TIC, i per fer-ho he partit d'un problema que he buscat que fos significatiu pels alumnes amb l'objectiu final que aprenguin a mode d'investigació-acció. Aquí us presento la fitxa de disseny de l'activitat que m'he proposat dur a terme:


TÍTOL DE L’ACTIVITAT:
  • COM PERSONALITZAR LA POSTAL DE NADAL?
DESCRIPCIÓ DELS AGENTS PERSONALS I DE LA TECNOLOGIA MEDIADORA:
  • Agents personals:
                   Els aprenents: Alumnes de cicle mitjà (1alumne) i superior (4alumnes): Tots ells comparteixen aula, ja que es desenvoluparà en una escola petita de tipologia unitària que pertany a una ZER.
                   La mediadora: jo (com a tutora dels alumnes).
  • Tecnologia mediadora:
                     Ordinador: programa PSP (Paint Shop Pro), pantalla i projector.
DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA DE PARTENÇA I CARACTERÍSTIQUES DEL PROBLEMA:
Jonassen (1997) classifica els problemes en dos tipus: els ben estructurats i els mal estructurats i recomana diferents models de disseny per a cada tipus, perquè opina que requereixen diferents habilitats.
  • Problema: Com puc personalitzar la postal de Nadal posant la meva imatge (fotografia de cada alumne)?
  • Característiques del problema:
-          El nostre problema es troba dins el tipus de problema mal estructurat. És un problema que necessita trobar una solució emergent i requerirà la integració de diferents camps de contingut.
-          L’objectiu final és: elaborar una postal de nadal amb el PSP incorporant la seva imatge. Estem parlant d’un problema amb certa complexitat, amb diferents variables que actuen sobre el problema, ja que per tal de satisfer aquest objectiu, poden anar sorgint altres aprenentatges més complexos com és saber utilitzar el programa i les seves eines, i amb predictibilitat relativa.
-          Pel que fa a l’especificitat del camp, penso que és un problema força contextualitzat i ben situat.
·         Tipus de problema segons la classificació de Jonassen:
- Problema de pressa de decisions:
D’entrada els alumnes es troben davant un problema de pressa de decisons, han de decidir i contrastar quina és la solució més adequada per resoldre el seu problema. La solució serà que arribin a decidir conèixer el programa PSP.
- Problemes que usen regles:
Posteriorment, ens trobarem que el nostre problema té una solució correcta (utilitzar el PSP) però múltiples vies de solució o múltiples regles que dirigeixen el procés de solució (per retallar la seva imatge poden fer seleccions de la imatge punt a punt o fer seleccions de la imatge amb la bareta màgica). Té un objectiu clar. El procés procedimental estarà restringit per normes i seleccionarem i aplicarem regles per a produir respostes de sistemes restringits. El criteri d’èxit serà la productivitat. El resultat pot ser imprevisible i el nivell d’abstracció es basarà en necessitats.

MANERA COM ES PLANTEJA EL PROBLEMA ALS APRENENTS:
-          Sessió 1: Plantejament del problema: 40’
Ens atansem a les festes de Nadal i com cada any haurem de preparar la postal de Nadal per felicitar el Nadal als pares. Què us sembla si aquest curs la fem més atractiva? Més personalitzada? L’any passat vam fer una foto que hi sortiem tots, què us sembla si aquest any cadascú personalitza la seva postal per a la seva família? No cal que totes les postals siguin iguals, cadascú la pot fer al seu gust, estil i segur que totes quedaran super xules. Com ho podríem fer? Algú té alguna idea? Fer una pluja d’idees.
- Valorar les seves idees i explicar-los com es pot desenvolupar l’experiència amb el PSP. Valorar també conjuntament aquesta proposta.
CONTEXT DE L’ACTIVITAT
Aula ordinària: Els ordinadors estan dins l’aula i n’hi ha un per a cada alumne. El projector també està dins l’aula.
CARACTERÍSTIQUES COGNITIVES, EMOCIONALS, ACTITUDINALS I FÍSIQUES DELS APRENENTS
  • Característiques físiques: alumnes de cicle mitjà i superior de primària. Són alumnes que comparteixen una mateixa classe ja que ens trobem en una escola petita (amb dos aules i dos mestres) que pertany a una ZER.
  • Característiques cognitives: Tenen coneixements sobre l’ús de les TIC ja que es treballa des de diferents àrees la incorporació de les TIC en el seu aprenentatge.
  • Característiques emocionals i actitudinals: Mostren interès i motivació per aprendre a través de les TIC.
COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE L’APRENENT HA D’ASSOLIR
  • Competència comunicativa lingüística i audiovisual.
  • Tractament de la informació i competència digital.
  • Aprendre a aprendre.
  • Autonomia i iniciativa personal.
  • Social i ciutadania.
CONTINGUTS
§         Conceptuals:
- Programa PSP 5
§         Procedimentals:
- Iniciació al programa PSP5.
- Realització de fotografies entre els companys de l’aula.
- Elaboració de la postal de nadal amb el pograma PSP.
§         Actitudinals:
  • Interès per aprendre l’ús i l’aplicació del programa PSP5.
  • Actitud participativa en les diferents activitats proposades.
  • Mostrar-se creatiu pel disseny de la postal.
  • Respecte pel material utilitzat.
  • Respecte, col.laboració i ajut entre els companys.
  • Valoració del resultat de la postal com a treball lingüístic i audiovisual.

PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS I ORIENTACIONS PER A L’ACCIÓ
§         Sessió 1: Plantejament del problema: 40’
-          Com cada any els alumnes elaboren la postal de Nadal i es planteja l’opció de fer-la més atractiva, més personalitzada, com ho podem fer? Fer una pluja d’idees.
-          Valorar les seves idees i explicar-los com es pot desenvolupar l’experiència amb el PSP.
§         Sessió 2: 60’
-          Els projectaré al canó, el resultat final d’una postal ja elaborada i els engresco a fer-ne un d’igual. Penso que serà una manera per motivar encara més als nostres alumnes. Tot seguit els presentaré el programa PSP i les eines principals per poder dur a terme la nostra tasca (projectat a la pantalla).
-          Deixaré temps perquè individualment puguin anar a l’ordinador i es familiaritzin amb el programa. Resoldré els dubtes i curiositats que els puguin sorgir. (Abans de realitzar aquesta sessió hauré instal.lat a tots els ordinadors de l’aula el programa Paint Shop Pro 5).
§         Sessió 3: 60’
-          Entre els alumnes es faran fotos i les introduirem a la carpeta de fotos del curs a l’ordinador. (Això com que ja ho han fet altres vegades, compto que no els suposarà cap dificultat).
-          Obrirem les fotos amb el PSP. Recordarem els passos a seguir. Ho explicarem, ho posarem en pràctica. Deixarem que entre els companys també es puguin resoldre els dubtes. Es tracta que cada alumne seleccioni la seva imatge amb la vareta màgica i la guardi (amb jpg i amb el fons transparent).
§         Sessió 4: 60’
-          Accedirem a una carpeta que hauré creat amb diferents fons de Nadal i cadascú seleccionarà el que més li agradi per crear la seva postal i personalitzar-la.
-          Obrir les dues fotografies (fons i imatge). Recordarem de nou, els passos a seguir per a fer la composició de la postal i deixarem temps perquè cada alumne ho pugui fer. Seguirem el mateix procediment per afegir un rètol nadalenc a la postal (Bon Nadal) (ho faran amb el wordArt). Qui acabi primer, podrà ajudar als companys que tinguin més dificultats.
§         Sessió 5: 30’
-          Imprimir i compartir les postals de nadal amb els companys i autoavaluar el treball fet i l’experiència realitzada.
El mediador farà de guia i acompanyarà a l’alumnat en el procés d’aprenentatge.
FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA DEL DISSENY I VINCULACIÓ AMB ELS CONTINGUTS DE L’ASSIGNATURA
Totes les activitats que es realitzen a l’aula amb l’ús de les TIC, motiva als alumnes i desperta els seus interessos, la qual cosa facilita la concecusió de l’aprenentatge significatiu (Jonassen).
Partint de les seves capacitats i coneixements previs, construirem nous esquemes mentals sobre els ja existents. Emmarcarem l’aprentatge dins el corrent constructivista, ja que seran els propis alumnes constructors del propi coneixement, amb el suport i guia de la meva figura, com a mediadora del seu aprenentatge. Partirem d’un aprenentatge actiu, motivador, experiencial i d’autogestió, compartint amb els companys i intercanviant el coneixement creat, amb l’objectiu últim d’aconseguir un aprenentatge significatiu.

PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ:
Avaluarem tot el procés seguit fent una avaluació continuada i respectant els tres moments d’avaluació: inicial (en la primera sessió fent la pluja d’idees i detectant els seus coneixements previs), formativa (durant el desenvolupament de les sessions 2, 3 i 4) i sumativa (sessió 5: avaluant la postal i l’experiència).
Jo com a moderador i guia, reconduiré la situació si en algun moment els aprenents es perden i no segueixen el procediment. A través de la observació sistemàtica, podrem adonar-nos de si ho saben fer o no, segons si van avançant en el seu treball, tenen dubtes, demanen ajuda...

PREVISIÓ DE TEMPORALITZACIÓ:
-          Sessió 1: 40 minuts.
-          Sessió 2: 60 minuts.
-          Sessió 3: 60 minuts.
-          Sessió 4: 60 minuts.
-          Sessió 5: 30 minuts.
D’entrada he establert aquesta temporalització però caldrà flexibilitzar-la si es creu necessari quan es dugui a la pràctica.